top of page
Integrated - Bahia Shehab

een project ism Sint Lucas Antwerpen

Op 8 november onthulden Fameus en Sint Lucas Antwerpen het nieuwste kunstwerk van de Libanees-Egyptische kunstenares Bahia Shehab. Ze creëerde het ontwerp op maat van de site Zirkstraat 36 in het kader van Integrated 2019. Het kunstwerk werd gerealiseerd door studenten van de school, vrijwilligers van De Connectie en de kunstenares zelf. Het gebouw wordt zo een unieke site en deel van het Mahmoud Darwish project, een reeks werken in onder meer New York, Amsterdam en Tokyo.

 

Bahia Shehab
Bahia is een multidisciplinaire kunstenares (°1977), met als thuisbasis Caïro. In haar kunst verweeft ze haar liefde voor geschiedenis, Arabische cultuur en literatuur, met haar politiek activisme. Deze combinatie resulteerde ondermeer in haar wereldberoemde kunstwerk “A thousand times no”. Voor die installatie verzamelde ze 1000 maal het woord ‘neen’ in de Arabische taal. Het werk focust op kalligrafie en de rijkdom aan ontwerpen van het woord.

Bahia Shehab's website

Muurtekening
Voor Integrated X De Connectie ontwierp Bahia een uniek stuk op basis van de dichtvers: “All the hearts of the people are my identity- release me of my passport”. De kunstenares brengt zo haar subtiel maar helder verzet – waarbij ze telkens poëzielijnen ontleent aan het werk van de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish – naar de Antwerpse straten. ​Het gekozen vers van Darwish is treffend omdat het ‘identiteit’ verbindt met ‘het hart’ maar ook met (de problematiek van) ‘het paspoort’.
 
Het resultaat is een handgemaakte typografische muurschildering. De muurschildering is daarna te bezoeken van maandag tot en met vrijdag, van 9u tot en met 17u.

Integrated X De Connectie
Integrated is de tweejaarlijkse designconferentie georganiseerd door Sint Lucas Antwerpen, dit jaar onder de noemer van ‘radicale verbeelding’. De muurschildering is een samenwerking tussen Bahia Shehab, Sint Lucas Antwerpen en De Connectie. De Connectie is het project van Fameus voor artistieke nieuwkomelingen in de stad Antwerpen. De twee instanties werkten begin dit jaar al samen aan een Uitwisselingsweek tussen studenten en deelnemers van De Connectie.

Vrij te bezoeken van maandag tot en met vrijdag 9u - 17u.
Locatie: Zirkstraat 36, 2000 Antwerpen

MEER INFO

Sint Lucas School of Arts: Ruth Loos ruth.loos@kdg.be

De Connectie: Jozefien Stevens jozefien@fameus.be en David 'Ramos' Joao ramos@fameus.be

bottom of page