Goedgekeurde projecten

Projecten Fonds voor Talentontwikkeling

2022

RONDE 1

Miet – Miet zoekt, klinkt, speelt, ontdekt

Miet is een ensemble van vijf muzikanten dat zich wil zich inzetten om drempels te verlagen tot muziekparticipatie. Ze brengen livemuziek naar alle kinderen en jongeren die er anders niet rechtstreeks mee in aanraking kunnen komen. Met het COPtreden (Coöperatief optreden) musiceren de kinderen en jongeren met de muzikanten mee, onafhankelijk van eventuele voorkennis of ervaring. Dit aan de hand van installaties, kleine muziekinstrumentjes, gebruiksvoorwerpen of gewoon hun eigen lichaam.

 

Jan Verlinden – ARS VIVENDI

Ik wil met mijn improgroep het format Life Game van Keith Johnstone aanleren. Het project ARS VIVENDI richt zich hiervoor naar specifieke groepen in kwetsbare situaties (personen in kansarmoede, andere culturen, mensen met beperking, ouderen, ...) om elk levensverhaal uit die groep op waardige en respectvolle wijze op de theatervloer te brengen.

 

Ruth Bruyneel – DE VICKY

DE VICKY. (wax the pain away) vertelt het verhaal van Vicky, een schoonheidsspecialiste die zichzelf heeft verloren in haar zoektocht naar hoe een perfecte vrouw te zijn. Leeggezogen door de blikken & meningen van haar medemens in de buitenwereld, trekt ze zich terug in haar waxsalon ‘Wax it Away’. DE VICKY. is een verhaal over vrouwen in vlam, verborgen eenzaamheid, de zoektocht naar toenadering tot de ander en de schrik om aangeraakt, bekeken en veroordeeld te worden. Elk op hun manier worstelen de vrouwen van Wax it Away met hun verleden, hun geconstrueerde vrouwelijkheid en hun ware verlangens.

 

Anna Borodikhina – Niemandsland

‘Niemandsland’ is een solovoorstelling/theaterstuk dat gaat over het zoeken naar een thuis, op een plek waar je je niet thuis voelt. Het gaat over migranten, vluchtelingen, onzichtbaarheid, verbondenheid, rouw en acceptatie. Het stuk sleept je mee en voert je heen en weer tussen het verleden en het heden om al dansend te landen op Anna’s innerlijke melodie. Niemandsland is een persoonlijk en echt gebeurd verhaal van Anna Borodikhina, maar raakt tegelijkertijd zoveel werelden en waarheden waar mensen van een andere afkomst, dagelijks mee in aanraking komen. ‘Niemandsland’ is herkenbaar, authentiek en brengt een boodschap van hoop en erkenning.

 

Lofttheater – De ruimte tussen ons

We maken een theatervoorstelling met spelers van 13 tot 35 jaar. Het zal bestaan uit twee delen, deze delen worden op twee verschillende repetitiedagen geoefend (dinsdag en zondag). Het stuk zal gaan over relatiebreuken tussen volwassenen en de invloed dat dit heeft op het kind. Verder zal het verhaal zich ook afspelen in het zonnestelsel waarbij de relaties tussen planeten duidelijk wordt. Deze twee stukken zullen in elkaar overlopen en één samenhangend deel vormen.

 

Katrien Waroux – Ongekunsteld _busokatrinahof

Ongekunsteld werkt met pubers met een matig tot zwaar mentale beperking en probeert hun talenten te stimuleren en vooral hen te laten zien aan de buitenwereld. Tijdens de atelierwerking werken de leerlingen rond het thema fanfares en majoretten. Er worden verschillende teken-, druk- en schildertechnieken gebruikt alsook drie dimensionale technieken om kunstwerken te maken binnen dit thema. Deze kunstwerken worden ingekaderd en verkocht om uit de kosten te geraken. Omdat Ongekunsteld 30 jaar bestaat willen we een optreden van fanfare Het Akkoord en Majoretski aan onze bijzondere kunstenaars kado doen op de vernissage.

 

Arlette Vanza – Vogue bootcamp with a beautiful twist

We willen door middel van dit project een ‘safe space’ creëren binnen onze gemeenschap. Het verbinden van lichamelijke en geestelijke expressie door middel van dans. In de verschillende soorten workshops zouden we dit graag tot stand brengen en zo ineens een verbinding maken tussen verschillende culturen. Een van de hoofddoelen is het ontdekken en ontwikkelen van ieders eigen identiteit.

 

Jitse Verschueren – Bear with us

De theatervoorstelling "Bear With Us!!!" onderzoekt thema's als radicalisering, ecologie en mannelijkheid en de manier waarop deze thema's met elkaar in verband treden.

 

Free Clinic vzw – Mini cc de Kakofonie

Een interactief mini cultureel centrum waarin de bezoekers zelf mee de programmatie bepalen op het terrein van inloopcentrum de Nomaad/de Revue, een deelwerking van Free Clinic.

 

Yasmine Sanusi – Jazz Sanusi debut show

Het project bestaat uit een vernieuwende muzikale voorstelling waarin Jazz Sanusi met een liveband haar eigen songs optreed. Hierbij neemt ze het publiek mee doorheen verhalen die de universele thema's aankaarten die via auditieve en visuele belevingen.

2021

RONDE 3

In de voorstelling "Op zoek naar een man" laat Bert een personage zien dat strugglet met daten en de liefde. Zijn zoektocht naar verbinding met zichzelf en met een ander wordt uit de doeken gedaan. Thema's als intimiteit, seks, durven zoeken, gekwetst worden, het euforische gevoel van de liefde worden vanuit een LGBT-standpunt verteld.

Op zoek naar een man is een muzikale solovoorstelling over mannen, daten en seks.

 • Ellis van Beijsterveldt – Maneuver

We bouwen een alternatieve expositieruimte op die tentoonstellingen organiseert voor jonge lokale kunstenaars. Door deze expositieruimtes op wielen te plaatsen, voertuigen van klein naar groot, kunnen we het statische galerijmodel doorbreken en kunst tot een groter, en daarbij tot een meer divers publiek brengen. We starten ons project graag met het bouwen van bakfietsen. Deze timmeren we volledig om tot tentoonstellingsruimtes met één enkele voorwaarde – dat zij mobiel is. Op deze manier ontstaat er een nieuw en beweeglijk platform waar wij graag vanaf mei 2022 de stad mee rondrijden.

(S)Ticks beoogt de creatie van een street-performance met de elementen live[1]muziek, dans en acrobatie. Met dit project willen we kansen bieden aan kwetsbare jongeren die niet gemakkelijk aansluiting vinden bij het reguliere cultuuraanbod. We hanteren hierbij een sociaal-artistieke methodiek waarbij we jongeren met uiteenlopende achtergronden samenplaatsen ifv de draagkracht en het artistieke potentiëel van de groep. (S)Ticks wordt een ontmoeting van jonge musici (via TROMP vzw) en jonge circus-performers (via Ell Circo D'ell Fuego)

WeThePeople is een inclusief theaterproject voor mensen met en zonder beperking. Vanuit ons eerder werk met mensen met een beperking voelen wij (= Bas van den Bogaert en Sara Gracia Santacreu) de nood bij deelnemers aan een duurzaam inclusief project. Het aanbod voor hen is zeer beperkt en vaak projectmatig. WeThePeople wil de start zijn van een vaste inclusieve theaterwerking waarin jaarlijks met een groep acteurs naar een voorstelling wordt toegewerkt.

‘Where I lay my head tot rest’ gaat over wat het betekent om vandaag, in deze wereld, vrouw te zijn. Het is een intiem portret van 'the interior', letterlijk en figuurlijk. Je hoort een vrouw vertellen over haar thuis: haar bezittingen, haar herinneringen, haar hoop. We zien beelden van verlaten ruimtes met openstaande deuren en vragen ons af wie of wat buiten beeld schuilt.

RONDE 2

 • Charlotte Gillain – Women in public: Women in public is een korte film die eigenaarschap over je identiteit in vraag stelt. Door middel van artificial intelligence willen we spelen met het verdubbelen, verwisselen en mengen van personen. Je volgt vier personages in een oud Antwerps café. De kijker wordt ondergedompeld in een absurde realiteit waar je koffie kan drinken met jezelf, plots een dubbelganger op straat kan zien passeren of je gezicht niet meer herkent als het jouwe.

 

 • ’t Werkhuys vzw – Art Club Borgerhout: Via deze trajecten organiseert de Art Club samen met 't Werkhuys en de kunstenaars twee tentoonstellingen rond beeldende kunst in 't Werkhuys. De Art Club Borgerhout is een laagdrempelige, empowerende en artistieke jongerenwerking voor beeldende kunst in ’t Werkhuys, voor jongeren uit de buurt tussen 16 en 26 jaar. De jongeren gaan zelf aan de slag om hun werk te tonen aan een publiek via twee tentoonstellingen die openen in mei en november. Met dit project brengen we meer diversiteit in de kunst en krijgen jongeren de kracht om hun stem te laten horen.

 • Theaterwerkplaat s NEST vzw– Bagger: BAGGER, van Theaterwerkplaats NEST, wordt een collectieve rollercoaster over macht en vooral macht-en-loos-heid, i.s.m. de Antwerpse professionele tak van het K.A.K. Collectief en Stormkop. Bagger wordt een locatie voorstelling op de vuurtoren-boot De Westhinder, een voorstelling waarin ons politieke stelsel onverschrokken binnenstebuiten wordt gekeerd.

 • Rune Tuerlinckx – MOKITA: Met MOKITA nemen we het zelf in handen, creëren we een platform; zichtbaarheid voor ons werk én bereiken we daarmee een publiek buiten de besloten kunst academie-wereld. We zien deze stap deels als oefening, tegelijkertijd is het er concreet een in ons toekomstig werkveld.  

 • Lina Ejdaa– TANZ IN 44: TANZ in 44 is een interactieve video installatie gebaseerd op de voorstelling Tanzmanschine. De bezoeker krijgt de kans al dansend de bedrukkende wereld van Tanzmanschine te veroveren. Binnen de setting van een expo willen we hen de kans geven de speelsheid en vrijheid van een clubnacht te kunnen ervaren. We vinden dit noodzakelijk in een tijd waarin onze bewegingsvrijheid en autonomie op de proef wordt gesteld.

 • Vzw Bruiswater – Mascottegalerij: In drie parallelle parcours van telkens drie opeenvolgende werksessies prikkelen we de verbeelding en activeren we de creativiteit van groepen deelnemers. Op een collectieve manier creëren de deelnemers 'mascottes'; eerst maken ze abstracte vormen met de 'Idiosyncratische Machine', daarna zeefdrukken ze die vormen in 'Vormdrukken' tot composities op grote vellen papier, vervolgens interpreteren ze die zeefdrukken tot ontwerpen voor 'mascottes'.

 • Roxette Chikua – Paradis: Dankzij een samenwerking met het Mestizo Arts Platform, krijgt Roxette Chikua de kans om haar eerste solo-performance voor te stellen aan programmatoren en geïnteresseerde uit het kunstenveld. Op zaterdag 19 juni toont ze ‘Paradis’, als WIPCOOP Session in hetpaleis.  Roxette vertrekt vanuit haar eigen verhaal en neemt de toeschouwer mee in haar identitaire zoektocht aan de hand van teksten, zang, dans en mode. Ze brengt haar verhaal in de vorm van een parodie omdat ze gelooft dat er met humor gesproken mag worden over moeilijke thema’s. Samen met haar ontdekt en herkent haar publiek de verschillende dimensies van een jonge gekleurde vrouw die haar eigen leven wil vormgeven door los te breken van al wat de maatschappij als ‘het normale’ beschouwt. Via haar eigen ontwikkelde stijl, ‘barok afrique’, laat Roxette zien hoe een historische kunststijl in handen van een zwarte vrouw tot andere perspectieven leidt. Met het ‘afrofuturisme’ als inspiratie zoekt ze naar eigen bouwstenen en vorm om haar verhaal te vertellen.

 • MAISHA vzw – Buren: “Buren” is een verhaal waarin we inzoomen op het leven van 5 gezinnen die ondanks hun verschillende afkomsten en achtergronden Belgen zijn. Buren is een verhaal door jongeren, én met jongeren maar voor iedereen. Problemen zijn er in elke samenleving, hoe kunnen jongeren en ouderen elkaar ondersteunen om samen oplossingen te vinden?

 • Ageeba Kromah – SOSO: SOSO is a gallery that welcomes other artists and creatives. The idea behind the concept is to intertwine different artstyle and give our residents the freedom to express and roam between each style.

 • Nitish Kumar Bhardwaj – BEING: This short film is about a person, who can be identified as anybody, who is trying to find his/her place in a society, in a family, in a working place... No matter what! there will always be conflicts which will affect us in different ways. I am trying to focus on that psychological effect on that person. I call that person, 'Being'. ´Being´ literally means, ´the state of existing.`

 • Oyakhilomen Akuete – The essence of life: “Essence of life ” is een artistieke onderzoek naar de individuele en collectieve zin van het leven. relevante thema's zoals menselijke interactie, normen en waarden, vormen van communicatie komen hier aan bod. tijdens dit onderzoek wordt veel conventionele gebeuren in vraag gesteld om een plaats te geven aan een nieuw antwoord. Een reconstructie van de wereld waar we ons bevinden om tot ons zin van het leven te komen.

 • Graciete Zola – 414 The Jumpstart: The Jumpstart wilt onze lokale talenten een duw in de rug geven in hun traject van Amateur artiest naar een professionele artiest. Dit zal gebeuren door de artiesten kennis te laten maken met het proces van het opnemen en uiteindelijk uitvoeren van hun projecten. Als artiest komt er naast je talent heel wat bij kijken om je werk tot het publiek te krijgen. Dit zijn allemaal dingen die heel wat kosten met zich meebrengen. The jumpstart wilt de winnaar een sterke start geven in zijn/haar Carrière.

 • Beau Van Hoydonck – SXA.DYU / virtual screen: Deze 4-delige workshop bied kunstenaars de kans om zich met hun eigen werk te ontwikkelen binnen het audiovisuele medium onder begeleiding van verschillende ervaren artiesten. Samen werken we toe naar het toonmoment van Virtual screen op 1 oktober 2021. Hierbij krijgen de deelnemers van de workshop de kans hun werk te tonen op een groot scherm, dit in een symbiose met de aanwezige kunstenaars en muzikanten.

 • vzw A.M.I.G.O. – CODE: Het project is een creatief proces (5 daagse) om een pop-up dansvoorstelling "CODE" te maken met een groep diverse jongeren van 14-18 jaar. De teksten van de muziek zijn geschreven door de jongeren zelf die deze slammen, zingen en rappen op instrumentale beats. Na een jaar leven met de corona-situatie en mondkapjes is bij de jongeren een lichaamstaal ontstaan die met signalen te communiceert. Ook in theater, Hip Hop en Capoeira, gebarentaal,.. leren we zijn er specifieke "codes. Dit inspireert de choreografie om met verschillende bewegingsstijlen (hedendaagse, urban en afro-dans stijlen) en muziek verschillende culturen bij elkaar te brengen en vermengen tot een pop-up dansvoorstelling. Deze voorstelling kan op heel uiteenlopende locaties spelen in alle districten van Antwerpen.

 • Dilbi vzw – Ala moj el bar: Het project is een doelgerichte komedie theaterstuk dat de focus oplegt op de problemen die jonge mensen op een bepaalde leeftijd en in bepaalde omstandigheden doormaken. Gebaseerd op de komedie van verschil in de interne geest van jonge mensen en de manier waarop ze naar elke kwestie kijken. H e project legt het conflict uit dat gaande is in het hoofd van de jongeman in al zijn richtingen, de tegenstrijdigheden die hij doormaakt en de voortdurende strijd tussen zijn geest, emotie, enthousiasme, luiheid en dromen. Alle situaties worden op komische wijze besproken (zwarte komedie) om te focussen op wat de jongere in het algemeen doormaakt.

RONDE 2

 • Behuman – Locked Inside: WAT VERBINDT de jongeren in deze corona periode? Wat hebben ze nodig om in hun kracht te blijven staan? Door in dialoog te gaan met hen trachten we samen een positief woord/gevoel te vinden. Met dit woord/gevoel gaan zij aan de slag en proberen ze hun KRACHTwoord om te zetten naar hun KRACHTbeeld. De resultaten van het project zullen verspreid worden door Agrafa Affichage. Er zullen 500 x A1 affiches te zien zijn in het straatbeeld.  De resultaten zullen ook verspreid worden via een platform op Instagram LOCKED INSIGHT dat ondertussen reeds bestaat.  Er zullen ook 500-tal instant foto’s verspreid worden in De Studio, op de ganse gelijkvloers.  En er wordt een piste bewandeld om een tentoonstelling te organiseren in het FOMU. Deze zou waarschijnlijk eind september/begin oktober plaatsnemen.

 • Miranda Vermeiren – gebroken schoonheid: Gebroken Schoonheid is een fotoproject ter aanvaarding van een door borstkanker veranderd lichaam. De zoektocht naar schoonheid en de aanvaarding van het lichaam staan centraal.  Het project mixt verschillende kunstdisciplines. Zo komen naast fotografie ook teksten, schilderijen, houtskooltekeningen en plaasterafdrukken aan bod. Avdia Avrumutoae verrijkt de fototentoonstelling met de beschildering van 2 plaasteren bustes.

 • Yoeri Hostie  – Kapitein Hondenhart en ik: Kapitein Hondenhart en ik wordt een kortfilm gebaseerd op het gelijknamige kortverhaal van Yoeri. De kortfilm gaat over twee mannen die in een callcenter werken en alle bellers van het verzekeringskantoor systematisch wegpesten. Kapitein Hondenhart en Luitenant Nirvana zijn twee doorleefde nihilisten die de werkelijkheid constant op haar kop zetten. Het is een maatschappij-kritische, zwarte komedie die inzet op een gemengde cast en crew van aanstormend talent.

 • Muhanad Mukhtar – Sinbad: Sinbad is een vluchteling uit Bagdad. Hij is geboren in de oorlog en heeft nooit zijn verjaardag kunnen vieren. Hij heeft geen vrienden en is heel eenzaam. Sinbad wil nu graag voor de eerste keer zijn verjaardag vieren. Hij hoopt zo mensen te leren kennen en zich thuis te voelen in zijn nieuwe land. De voorstelling is gericht naar kinderen (+7) en hun families. Ze is tweeledig - een multidisciplinaire performance (35 minuten) + een participatief gedeelte (60 minuten) geleid door Mohanad Mukhtar.

 • Zing Zang Zong –  ZOMERZINGZANGZONG: De zomervakantie is lang voor sommige kinderen. Als aanvulling op onze permanente werking gedurende het schooljaar bieden wij een speels maar leerrijk lessenpakket aan om de zomervakantie muzikaal te verrijken. We richten ons tot al onze leerlingen met bijzondere aandacht voor de meer kwetsbare. Ook nieuwe kinderen zijn welkom, zo leren we elkaar kennen en wordt de stap naar onze permanente werking kleiner.

 • Mike De Ridder – de eigen legende: DE EIGEN LEGENDE is een autobiografische vertelling over de zoektocht naar God, toewijding en spiritualiteit. Een multidisciplinaire theater performance waarin YouTube en de bekendste platformen van sociale media zoals Facebook en Instagram, alsook Wikipedia en Google, worden gesimuleerd op het podium en ondersteund worden door muziek, soundscapes en videoprojecties.

 • Emmanuel Boakye  – The five stages of grief: The five stages of grief is a shortfilm about Caleb Griffin, a person that never deals or takes his feelings seriously until he loses his grandmother who is the only link he has to his biological family. One of his adopted family, who is his uncle, forces him to go to therapy and face his emotions head on which takes him on a very emotional journey or stages of grief throughout his life.

 • SIDEWARDS – All you need: We zullen samen met 4 dansers, een dramaturg en 3 muzikanten een dansvoorstelling creëren over schoonheid en gebruiken daarbij live muziek. De dansers zullen zingen, en muzikanten dansen, we werken met tekst en met de taal van het lichaam. O nder de overkoepelende term schoonheid komen zowel spontaniteit en authenticiteit aan bod, net als lelijkheid en onoprechtheid als tegengewicht, humor is niet uitgesloten en de muzikanten en de dansers worden één geheel op het podium.

 • Linne Dierckx – toontje lager: Toontje lager is een muzikaal project waarbij we samenwerken met jonge, diverse en opkomende artiesten inclusief mezelf en Thierry Ekangamene om een webserie rond muziek op poten te zetten.  D e opzet is om via een liveband bestaande uit 5 mensen nl. Julie Daems, Isy Baeyens, Andy Kisema, Linimas Mbadu, Moïse mukendi, een live muziekquiz op te nemen bestaande uit vier afleveringen.  D e live band zal de volledige serie begeleiden en ondersteunen, Thierry en ik zullen het volledige programma samen met de deelnemers (16 deelnemers) aan elkaar praten.

 • Youth Zone – Muziekfestival RYS: RYS is een bovenlokaal collectief van drie verenigingen die bezig zijn met muziek, kunsteducatie en storytelling. Samen wensen we als eindresultaat een eerste editie te organiseren van een muziekfestival. Een muziekfestival met Vlaamse opkomende en ervaren artiesten. Het project wenst startende artiesten te helpen met hun muziek te ontwikkelen en tentoon te stellen op het podium. Dit doen we met een voor- en natraject en het geheel (incl. toonmoment) wordt in een aftermovie gegoten.

2020

RONDE 4

 

RONDE 3

RONDE 2

RONDE 1

2019

RONDE 3

RONDE 2

 • Wang vzw – x

 • Jeroen Medaer – Blauwbaard 2.

 • Astrid De Haes - An attempt to create meaning in a space that could go completely dark

 • Ayham Al Afshari – The Wall

 • Brasart - Vaders van ’t Kiel

 • vzw Glaswerkt – Blijven draaien

 • Mieke Bombeke en Jan Wouters

 • Mano Amaro – NOORD/SUL

 • Hakuna - WAJOW!

 • Rino Sokol - Preoccupation with the Self

 • Lant – Lant

 • Saima Sorgho - Afrowar II

 • Skinny Diva - bad gyal dem

 • Cinebelgicano Productions vzw – Memorylab Antwerpen

 • Younes Van den Broeck - PLSTCD3M0NS

 • Thomas Vanbrabant - Duyster

RONDE 1

2018

RONDE 2

RONDE 1

2017

RONDE 4

 • Vzw Koba Metropool Sint-Jan Berchmanscollege

 • Marhaba vzw

 • Open School  Antwerpen Centrum voor Basiseducatie

 • Claudia Zen Karan

 • Moving Ground vzw

 • Inside Express Party

 • David Joao

 • Koninklijke Fanfare  de Verbroedering van Zandvliet vzw

 • REL

 • BeHuman

 

RONDE 3

 • Martine Vandervelden

 • Stage Rumours

 • Madam Fortuna

 • Gilles Torfs

 

RONDE 2

 • Osama Abo Amro

 • Sven Verelst

 • Dara Sheikhi

 • Mohamed Sultan

 • Hussein Shabeeb

 • Anne Vanoppen

 • Compagnie Schmaltz

 • JES vzw

 • Tique

 • Order Of The Fox vzw

 • Veronica Podkolzina

 • Maartje Coolen

 • Moving Ground vzw

 • Remy Ndow​

RONDE 1

facebook_profielfoto_Fameus-02
facebook_profielfoto_Fameus-02
press to zoom
facebook_profielfoto_Fameus-05
facebook_profielfoto_Fameus-05
press to zoom
facebook_profielfoto_Fameus-03
facebook_profielfoto_Fameus-03
press to zoom