top of page

PROJECT KUNSTWIJK: RAAK!

 

Klank. Beeld. Woord. Dans! Laat je raken door het jongste festival van de stad Antwerpen: Project Kunstwijk. Drie dagen lang van vrijdag 16 oktober tot en met zondag 18 oktober kan je je hart verliezen

aan kunst in het centrum van Antwerpen.

 

RAAK nodigt je uit om in de binnenstad een artistiek parcours te volgen om nieuw, lokaal talent te ontmoeten in een veilige en relaxte sfeer.

Fameus stelt voor RAAK een boeiend programma samen met dansers, schrijvers, muziek, beeldende artiesten en workshops. Een selectie artiesten toont je wat kunst in tijden van corona kan betekenen.

Zo baan je je een weg tussen lokaal en sprankelend talent.

Niet mis, zo een nieuw festival, eerder RAAK!

VRIJDAG 16/10

Op vrijdagavond start het festival met een spetterend programma bij Fameus in de Zirkstraat. Het programma werd samengesteld door alle artists in residence (de GASTen van Fameus) die een werkplek hebben in het gebouw.

Via een belevingsparcours dat doorgaat op vrijdag, zaterdag en zondag, door de talrijke ruimtes van het gebouw kan je in bubbels van max. 4 personen kennismaken met het beeldend en performatief werk van de GASTen. Scenograaf Steven Brys schept samen met alle artiesten een intrigerende visuele sfeer die het dynamisch karakter van de artiesten in de verf zet. Het wordt een fascinerende zintuiglijke ervaring met werk van oa  Honey, Xrayartcollectief, Blackbirds project, Denisa Teglas, Ana Elba, Emmanuele Dainotti, Olivia Lopez Calderon & David Katshiunga. Zaterdag 17/10 voorziet j̶o̶z̶e̶f̶a̶l̶e̶k̶s̶a̶n̶d̶e̶r̶p̶e̶dr̶o̶  muzikale begeleiding.

Per 8 minuten kan een nieuwe bubbel starten aan de route. Registreren doe je aan de inkom.

In Zaal Zirkus en op de binnenkoer kan je op vrijdagavond kennismaken met choreografisch werk van Jo-An Lauwaert, Xrayartstudios en een voorstelling van Funuun.

DJ Shangozi zorgt voor een gezellige sfeer in onze buitenbar.

reservatie en tickets: https://www.stadsmagazijn.be/raakvrijdag

ZATERDAG 17/10

Op zaterdag verspreidt het festival zich over meerdere locaties in het historisch centrum van Antwerpen.


In museum Vleeshuis ligt de focus op muziek. Samen met haar muzikant neemt zangeres Sally Ghannoum je mee op reis naar hun geboorteland Syrië en laat je proeven van traditionele Syrische muziek. Safari Andalouse speelt diverse stijlen van de klassieke en moderne Arabisch-Andalusische muziek . 

Younes van den Broeck aka Spitler is beeldend woordkunstenaar. Zijn maatschappelijk engagement zet hij  om in kunst, woord en beeld.

In Museum Plantin-Moretus palmt Female Takeover de betoverende binnentuin in. Dit collectief van vrouwelijke artiesten is druk bezig Antwerpen en Vlaanderen te veroveren. Zij brengen een programma van muziek, dans en woord, op maat van deze locatie.

Zaterdagavond openen in het Stadsmagazijn  2 expo’s, gecureerd door Tenawa. Hussein Shabeeb, die met de foto tentoonstelling iPass al eerder exposeerde in oa FOMU en Arenberg, maakt voor het festival een nieuwe fototentoonstelling Matter.

Tenawa nodigt de kunstenaars Sahar Zuher en Tarek Shabout uit om een expo met hun werk te cureren in de danszaal van Het Stadsmagazijn. De expo’s kunnen nadien nog reizen en zullen op meerdere plekken te zien zijn.

Op de zolder gaat de nieuwe kortfilm ‘Too Much’ van Hassan Raad Marhon in première. Eerder maakte Hassan Raad Marhon tijdens een residentie bij theater Zuidpool de voorstelling ‘Misschien’ voor Stadsnomaden #3. Deze avond wordt de korte docu ‘A lot of people’ ook opnieuw getoond. Voor deze docu monteerde Hassan zelfgefilmde beelden van zijn verblijf in het opvangcentrum van Kapellen.

Mano Amaro brengt met Noord/Sul een verhaal van geloof, lijden, weerstand, vallen, opstaan en overleven, vertelt in beeld, muziek en een danstaal, met wortels in de Afro-Braziliaanse en hedendaagse dans.

Hidde Moens, stichtend lid van het collectief Dichtatuur brengt met Demon Hides een soloproject, Een muzikale, poëtische ontdekking en openbaring. Misschien zelfs een séance, als de sfeer goed zit.

Zaterdagavond kan je bij Fameus in Zaal Zirkus de tweede Clear Instant X Osei Bantu Experience meemaken.
Michaël Brijs, Thomas De Prins, Vincent Brijs en David Joao Ramos nodigen enkele gasten uit om samen met hen de mogelijkheden van improvisatie van freestyle jazz en dans te onderzoeken. Deze Experience brengt het beste wat de hedendaagse Antwerpse jazz en dansscene te bieden heeft, samen!

Op de binnenkoer van Fameus speelt NA. 'Na' betekent 'nu' in het Antwaarps. 'Na' is dé moment om elkaar terug te ontmoeten met respect voor de regels van social distancing. Met deze beperking in de ruimte maakte Sandra Delgadillo begin juli 2020 een korte dynamische voorstelling die jonge dansers verschillende dansstijlen(hedendaagse, afro & breakdance) bijeenbrengt NA onze eerste lange quarantaine periode.

Het dansgezelschap Hermens danst met The Happening of a grand Union, een hedendaagse heropleving van  het dansgezelschap van Yvonne Rainier.

De expo belevingsroute doorheen de GAST ateliers is vrij te bezoeken op zaterdagavond..

 

reservatie en tickets: https://www.stadsmagazijn.be/raakzaterdag

ZONDAG 18/10

Op zondag mag iedereen komen meedoen!

Charlotte Dumortier en Karen Spiessens staken speciaal voor RAAK een familiaal en interactief programma ineen in en rond museum Plantin- Moretus. In het kader van het festival worden de ramen van de leeszaal die uitgeven op de Heilige Geeststraat,  voorzien van nieuwe raamtekeningen door Sadrie Alves, Joud Toamah en Gilani Raja. Het publiek kan live meemaken hoe de tekeningen op de ramen worden gezet en krijgt een bijzondere inkijk in het artistieke proces.
Wie er zelf zin van krijgt om te tekenen, te printen en te knutselen kan terecht in het museum In museum Plantin-Moretus.  Kinderen onder 12 kunnen in het printlab Gelli printjes maken met kunstenaar Inés Ballesteros.  Collectief de Droge Naald stellen zich op in de binnentuin en maken er houtetsen geïnspireerd op de houtblokkencollectie van het museum.

In het Stadsmagazijn kan je workshops volgen bij Wilde Raven. Ouders en kinderen kunnen zich samen in hun bubbel naar hartenlust uitleven en hun creatieve kant exploreren. We werken rond verschillende druktechnieken (monotypie, lino, stempeltechnieken...) om tot een mixed media werkje te komen.

Bij Fameus nodigt GAST residente Denisa Teglas met ‘I dare you to finish my painting’ gezinnen uit om  haar onaffe werken verder af te maken.

In Zaal Zirkus speelt  Merci Maurice een kort toonmoment uit “We the people” , een beeldend onderzoek naar De Mens. Om 15u30 sluiten Meurman en de Rudy het performance luik van het festival af met Stretch, een choreografische slapstickvoorstelling over falen en weer opstaan.  

De expo’s bij Fameus en het Stadsmagazijn blijven ook op zondag van 14u  -  17u open voor publiek.

reservatie & tickets: https://www.stadsmagazijn.be/raakzondag

MEER INFO

Caro & Gwen

caro@fameus.be / gwen@fameus.be

 

Project Kunstwijk is een samenwerking tussen District Antwerpen, Het Stadsmagazijn, CostA, Fameus & Vlaanderen.

Vlaanderen.png
bottom of page