Over de brug – Wilrijk

Geplaatst door: Caro Marnef 0 reactie(s)

Kunstenparcours in Wilrijk – Kom kijken!

Van boomstronk tot ingenieus bouwwerk. Bruggen hebben de mens altijd al gefascineerd. Onze omgeving is niet meer denkbaar zonder deze snelle verbindingen. Bruggen overspannen hindernissen en verwijzen zo naar avontuur en verbintenis. Maar ze snijden gemeentes ook dwars doormidden en zijn zo rechtstreeks verbonden met gevaar. Bruggen zijn trouwens meer dan louter technische realisaties. Bruggen zijn ook esthetische elementen die deel uitmaken van het landschap of de architectuur van een stad. Bovendien kan je nieuwe technologieën en internet beschouwen als virtuele bruggen die mensen met elkaar in contact brengen.

Wilrijk als district is onlosmakelijk verbonden met enkele grote verkeersassen en de brug of het viaduct over de A12 in het bijzonder. Wat als de brug in Wilrijk er nooit geweest zou zijn? Of afgebroken zou worden en er een park voor in de plek zou komen? Hoe zou Wilrijk er dan uitzien, wat voor metamorfose zou dit district dan ondergaan?

Op al die manieren vormt de brug, als symbool of als idee, een rijk uitgangspunt met een schat aan mogelijke interpretaties voor een kunstenaar.

Het district Wilrijk, Fameus en Kunstwerkt daagden iedereen uit met een boeiende opdracht. We krijgen hulp van Koen Vervliet, Tom Mannaerts, Luc Pien, Tom Schamp en Philip Paquet. Het thema van de opdracht: ‘de brug’.

BEZOEK HET KUNSTENPARCOURS

Van 5 september t.e.m. 4 oktober 2015 kan je de nieuwe werken bekijken, gemaakt door meer dan 30 kunstenaars die de afgelopen maanden werden begeleid door onze curatoren Koen Vervliet, Philip Paquet, Luc Pien en Tom Schamp. De werken hangen op verschillende plekken in Wilrijk die je vanaf de Bist makkelijk kan bereiken.

– ’t Spant | Boomsesteenweg 335 |ma, di, do, vrij, za & zo van 14u tot 20u
– Galerie Berkenveld | Berkenveldplein 16 | woe, za & zo van 14u tot 19u
– Districtshuis | Bist 1 | di, woe & do van 9u tot 20u en op vrij & za van 10u tot 17u
– Tuin voor Crematorium Pontes | Jules Moretuslei 2 | doorlopend open
Gevel parochiecentrum Rozenkrans | Heistraat 321 | doorlopend open
– Parochiekerk Sint-Jan Maria Vianney | Pastoor Pauwelsplein 7 | elke dag van 10u tot 12u en van 14u tot 16u

MET DE FEESTTREIN ‘OVER DE BRUG’

Op 3 oktober kan je voor de laatste keer meerijden met de feesttrein van Wilrijk. Het treintje zal langs alle locaties van het kunstenparcours ‘Over de brug’ rijden. En er is meer. Wie de trein neemt, krijgt een gratis drankje en stukje taart aangeboden in de cafetaria van Pontes. Snel inschrijven via caro@fameus.be is de boodschap want er kunnen maar 45 personen mee met de trein. Je kan met max 3 personen inschrijven. Vol = vol!

We verzamelen om 13.30 uur aan het districtshuis van Wilrijk (Bist 1). Parkeren doe je best achter het zwembad, maar er stoppen ook voldoende bussen op de Bist. De feesttrein zal volgende route volgen:

  • 13.30 uur: afspraak aan het districtshuis
  • 14 uur: vertrek trein naar muurschildering
  • 14.30 uur: Galerie Berkenveld
  • 15.30 uur: ’t Spant en St. Jan Vianneykerk
  • 16.30 uur: Pontes
  • 17.30 uur: trein rijdt terug naar het districtshuis

Op de laatste locatie (Pontes) krijgen jullie een stukje taart aangeboden en een drankje. Na deze versnapering kunnen geïnteresseerden helpen met de afwerking van het kunstwerk van Wim Van Overmeire. Het is een takkenconstructie op de weide voor het crematorium. Rond 17.30 uur keren we terug naar het districtshuis met de trein.

DEELNEMERS

Met kunstwerken van: Johan Andriessen, Alan Berkman, Gerda Billauws, Odette Claeys, Lieve Côme, Claudia Cruz, Goedel De Mey, Walter De Ridder, Rudolf D’Haen, Xavier Garcia Diaz, Evi Flamand, An Geens, Frieda Geertsen, Marijke Henkens, Els Matthys, Liliane Moeneclaey, Martine Platteau, Annie Postelmans, Daisy Schillemans, Vera snykers, Ria Tubbax, Timothy Van Laar, Leo Van den Bergh, Bart Van den Bossche, Leo van Gestel, Peter Van Gheluwe, David Van Loon, Wim Van Overmeire, Jean-Louis Vandecauter, Kon. Sint-Lukasgilde, Monique Wolfs, Paul De Cuyper en Tapiaco

Over de brug is een project in het kader van 1250 jaar Wilrijk met dank aan district Wilrijk, Academie Wilrijk, Galerie Berkenveld, KUNSTWERKT, Fameus, Tom Schamp, Luc Pien en Philip Paquet.

Meer info en deelname


Over de brug – Wilrijk
Datum: 5 september t.e.m. 4 oktober 2015
Organistie: District Wilrijk, Academie Wilrijk, Galerie Berkenveld, KUNSTWERKT, Fameus, Tom Schamp, Luc Pien en Philip Paquet
Contactpersoon: Caro Marnef
Tel.: 03 202 74 35
Website: www.fameus.be/over-de-brug
Stuur een e-mail

0 reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*