Over ons

Welkom bij Fameus!

Wat is Fameus?

Fameus vzw is een professionele organisatie die alle amateurkunstenaars en – verenigingen in Antwerpen en haar districten wil inspireren,  stimuleren en ondersteunen. Fameus staat open voor alle kunstdisciplines en is toegankelijk voor elke amateurkunstenaar.

Een schouderklopje voor de financiële situatie

Samen met Stad Antwerpen ontwikkelt Fameus het subsidiebeleid voor amateurkunsten. Zo is er het Fonds voor Talentontwikkeling, een subsidielijn voor originele culturele projecten in Stad Antwerpen voor en door amateurkunstenaars. Daarnaast kan je als jeugdmuziekatelier of jeugdvereniging die amateurkunsten (zang, dans, theater…) beoefent elk jaar werkingssubsidies aanvragen.

Een zaal voor presentatie

Klop gerust even aan mocht je als kunstbeoefenaar op zoek zijn naar een repetitieruimte of zaal in het Antwerpse. Fameus verhuurt Zaal Zirkus voor repetities, cursussen, toonmomenten en voorstellingen.

Een stad vol appreciatie

Jaarlijks plaatst Fameus amateurkunstenaars uit Antwerpen extra in de kijker tijdens de Antwerpse Week van de Amateurkunsten. Gespreid over 10 dagen kleurt het festival verschillende locaties in stad Antwerpen en al haar districten in met theater, muziek, dans, zang, circus en beeldende kunst.

Talentvolle jongeren tonen hun creatie

Sinds 2014 sloeg Fameus de handen in elkaar met Kunstbende, dé wedstrijd in kunst voor jongeren. Elf spetterende voorrondes over heel Vlaanderen en Brussel en 1 finale toont je de gigantische kweekvijver van

jongeren met talent. In het voorjaar kan je de getalenteerde deelnemers aan het werk zien tijdens de Antwerpse voorronde. Ben je tussen 13 en 19 jaar, sta je graag op een podium en lijkt het je geweldig om deel uit te maken van die Bende? Dan is Kunstbende iets voor jou! Kunst kent hier geen grenzen: een punkband, een urban choreografie, een vooruitstrevend hoedenontwerp of een absurde monoloog.

In deze bende mag en kan alles!

Een wereld van inspiratie

Naast de Antwerpse Week van de Ameteurkunsten en Kunstbende staat er nog veel meer op het jaarprogramma van Fameus zoals: de samenwerking met de verschillende districten en cultuurantennes voor de uitwerking van langdurige kunstprojecten, deelname aan de Cultuurmarkt eind augustus met uitgebreide programmatie in het Huis voor de Amateurkunsten, organisatie van het project De Opsluiting i.s.m. JongDoek, een samenwerking met Opsinjoren voor een cultureel aanbod tijdens straatfeesten…

Een huis vol variatie

Fameus woont samen met OPENDOEK (het landelijk steunpunt voor amateurtheater), Koor&Stem (organisatie ter promotie van de zangcultuur in Vlaanderen) en Theater Zeemanshuis Educatief Theater Antwerpen (ETA) in het Huis voor de Amateurkunsten. Hier creëren we een ontmoetingsplek voor iedereen die actief is of geïnteresseerd is in amateurkunst. Het is een samenwerkingsproject tussen de amateurkunstensector en de Stad Antwerpen.